در سازمانهای پروژه محور، همواره واحدهای تخصصی، علاوه بر انجام کارهای درخواست شده از سوی پروژهها به ثبت درسآموختههای خود و به کارگیری آنها در سایر پروژهها میپردازند. اساساً فلسفه شکلگیری واحدهای تخصصی رسوب دانش و بهرهمندی از مهندسی ارزش در انجام کارهای تخصصی و احتمالاً تکراری میباشد در اینگونه واحدها به دلیل استفاده بهینه از نیروی انسانی جهت پیشبرد کارهای محوله از سوی پروژهها، با بهرهوری بالا به ارائه خدمات میپردازند. در همین راستا، با شکلگیری یک دپارتمان تخصصی مدیریت پروژه در سازمانهای پروژه محور، به ارتقاء دانش و مهارت مدیریت پروژه کمک نموده و تجربه اندوخته شده در یک پروژه را به خدمت پروژه دیگر خواهیم گرفت. روش و دستورالعمل به کار گرفته شده در یک پروژه در کنار سایر پروژهها میتواند منجر به تغییراتی متناسب با بازخوردهای دریافت شده از پروژههای مختلف گردد و همین تنوع پروژهها به چکشکاری بیشتر شیوهنامهها و متدولوژیهای مدیریت پروژه خواهد انجامید.
امروزه در دنیا میتوان با اطمینان اذعان داشت که در اغلب سازمانهای پروژه محور که حیات و بقاء و جریان درآمدی خود را از گذرگاه انجام قراردادهای پروژهای حفظ مینمایند به این امر مهم یعنی ایجاد یک واحد تخصصی مدیریت پروژه مبادرت میورزند. در کشور عزیزمان ایران نیز به این مسئله توجه شده است و سازمانهای مختلف در این خصوص گام برداشتهاند و دفتری را البته با عناوین مختلف در سازمان خود با همین رویکرد تشکیل دادهاند. واحدهایی با عناوین دفتر برنامهریزی، واحد کنترل پروژه، واحد مدیریت سیستمها، واحد برنامهریزی و کنترل پروژهها و دفتر مدیریت پروژه همه با رویکرد تخصصی مدیریت پروژه شکل گرفته و ایفای نقش مینمایند. عنوان دفتر مدیریت پروژه البته عنوانی جامعتر از بقیه بوده و امکان ارتقاء سطح شایستگی و مسئولیت واگذار شده را نیز در خود جای داده است.
در این نوشتار برآنیم تا ضمن تعریف دفتر مدیریت پروژه به تشریح انواع آن و سطوح مختلف شایستگی در این دفتر بپردازیم.
آقای مهندس سید مسعود سیدی مطلق دارای مدرک PMP و همچنین دارای سابقه طولانی در زمینه مدیریت و آموزش فرآیندهای مرتبط با مهندسی و خرید پروژه ها در انواع پروژهای زیرساخت، عمرانی، نفت و گاز و معدن در کشور است. ایشان از حدود سال 1388 همکاری خود را به عنوان مشاور مدیریت پروژه با ایده ورزان شروع کردند.